Vinha Da Manta ligt in een fantastische streek, waar kleinschalige boeren en producenten voor bijzondere lokale specialiteiten zorgen. Vermaard zijn de kazen uit Celorico Da Beira, de kersen uit Faia, wijn uit Aldeia Vicosa, en niet te vergeten de olijfolie uit onze eigen vallei, met zijn fruitige smaak die in de verte aan artisjok doet denken.
De keuken is het domein van Menno, hier zijn verhaal: Mijn liefde voor tuinieren heb ik van mijn vader maar mijn passie voor koken komt van mijn moeder en kan ik hier helemaal uitleven. Ik zoek op en probeer uit, vind het heerlijk als mijn gasten enthousiast zijn omdat het eten smaakt. Afhankelijk van inspiratie, de oogst uit de moestuin en het aanbod van de boeren op de lokale markt serveer ik naast het dagelijks ontbijt, om de dag een uitgebreide maaltijd op het terras, waar we ook een gedeeltelijke overdekking hebben, zodat de gasten beschut buiten kunnen eten. Ik bereid niet altijd de typische streekgerechten, die kun je in de omgeving al op veel plaatsen prima eten, maar juist Mediterrane klassiekers met een vleugje 'eigenwijze inbreng' van mezelf. Denk aan venusschelpen met piri-piri en koreander, lamscarre in anijskruiden met presunto (gedroogde Portugese ham van Iberische varkens), Tajine met vijgen en bio-dynamisch lamsvlees, brood en pizza uit de houtoven, en pesto gemaakt van Portugese basilicum, alles uit eigen tuin. Gasten watertanden van de in rode wijn gekookte warme vijgen met crème fraiche en natuurlijk mag de eigen wijn en zelfgestookte aguardente of jerapiga niet ontbreken.
Ik neem altijd de tijd om te koken, veelal op het houtfornuis of in de houtoven en maak alles zoveel mogelijk zelf. Eigen jams en chutneys, tomaten droog ik buiten in de zon, alle kruiden en zoveel mogelijk van de groenten komen uit eigen tuin, pepertjes dompel ik met zorg onder in zelfgeperste olie en voor de beste verse vis rijd ik gerust kilometers om. Het eten is hier bovengemiddeld. Zelf wijt ik dat niet aan mijn kooktechniek, maar aan het feit dat ik alleen goede wijn, goede olie, verse groente direct van het (eigen) land en andere lokale producten gebruik. Dat is mijn kracht. Alles is hier puur. Ik reik aan wat de natuur te bieden heeft.